Boost Camp i formidling ga Krysta Singh nye jobbmuligheter
News

Boost Camp i formidling ga Krysta Singh nye jobbmuligheter

7 min lesetid
Ove Sjøstrøm
Ove Sjøstrøm

– Dette har vært en døråpner for meg.

Evnen til å formidle et budskap muntlig, har vært en døråpner for Krysta Alexa Singh.

– Pausen, utbryter Krysta.

Hun akkurat fått spørsmål om hva hun husker best fra SpeakLabs sommerskole.

– Å bruke pausen aktivt når du holder et foredrag eller en presentasjon, er en utrolig effektiv måte å fange og holde på oppmerksomheten, sier hun og minnes en av øvelsene hun gjorde på sommerskolen.

LES MER OM ÅRETS PROGRAM OG MELD DEG PÅ HER

– Instruktør Arne Møller laget en beat ved å knipse med fingrene i et fast tempo. Utfordringen min var å snakke i takt med rytmen. En veldig smertefull, men nyttig øvelse. Du tror ofte selv at pausen er altfor lang, men den er som oftest ikke det, sier hun og ler.

Nøkkelen er kommunikasjon

Krysta kom til Norge fra USA i 2014 sammen med sin norske samboer. Hun er utdannet siviløkonom fra NHH og har blant annet jobbet for Visit Bergen, Ulriken og Pelagia. I dag er prosjektleder hos Bergen Maritime.

Hun forstod fort at kommunikasjonen var nøkkelen til å lykkes i sitt nye hjemland.

– Språk er viktig. Jeg lærte meg norsk på den tungvinte måten, ved å tvinge meg selv til å snakke norsk hele tiden. Språk er viktig når man skal ut på jobbmarkedet, sier hun og legger til:

– Men jeg oppdaget fort at noe annet var viktig, rent karrieremessig. Muntlig formidling var nøkkelen. Det var derfor jeg gikk til de beste på området for å lære, hos de dyktige menneskene i SpeakLab.

Intense dager på det røde teppet

Sommerskolen, eller Boost camp i presentasjon, ble første gang arrangert i 2016. Siden den gang har næringslivsledere, gründere, journalister, salgsfolk og ansatte i offentlige og private virksomheter lært seg muntlig formidling.

– I begynnelsen er mange ubevisste og usikre på hvordan de fremstår; hvilke signaler de sender ut gjennom kroppsspråket, måten de bruker stemmen på og hvordan tekniske hjelpemidler kan brukes. Hos deltagerne ser vi stor framgang fra dag én til slutten av sommerskolen, sier Arne Møller hos SpeakLab.

– Og alle må holde en presentasjon underveis?

– Ja, dette er aktiv deltakelse blandet med teori gjennom hele sommerskolen. Det er mange som føler ubehag når de skal frem på det røde teppet. Men gjennom ulike teknikker, historiefortelling og ikke minst struktur, kommer alle i god «presentasjonsform» i løpet av sommerskolen.

Åpnet dører

Å mestre muntlig formidling er en essensiell ferdighet som kan åpne opp mange muligheter og forbedre karrieren din. Enten du er en student som skal presentere et prosjekt for klassen, en gründer som skal pitche ideen din for investorer, eller en ansatt som skal presentere en rapport for sjefen din. Gode formidlingsferdigheter er en av nøklene til suksess.

Krysta har både deltatt på SpeakLabs prokurs i presentasjon og sommerskolen.

- Muntlig presentasjon er et av de viktigste verktøyene jeg bruker i jobben min. Jeg holder foredrag for små og store forsamlinger og blir ofte benyttet som konferansier. Da er poenget å klare å formidle innholdet på en måte som gjør at budskapet når frem til publikummet mitt, sier hun og slår fast:

– For meg har deltakelsen på sommerskolen vært helt gull når jeg tenker på utbytte. Jeg har blitt sikrere når det gjelder kommunikasjon og det har definitivt åpnet nye dører for meg yrkesmessig.

– På hvilken måte?

– Behersker du dette, blir du lagt merke til. Det var for eksempel stort for meg å bli ansett som dyktig nok til å være moderator i en panelsamtale om lederskap på en konferanse med blant andre Erna Solberg. Her kom alt jeg hadde lært hos SpeakLab til nytte. Hemmeligheten er å forberede seg godt og ha god struktur på debatten.

– Kan du anbefale sommerskolen?

– Helt klart. Å beherske muntlig formidling og ha gode kommunikasjonsevner blir bare viktigere og viktigere. Instruktørene hos SpeakLab kan faget og gir deg en praktisk verktøykasse som kan brukes med en gang.

Mange verktøy

Foruten Arne Møller og Siri Lill Mannes, vil TV 2s tidligere værpresentatør og programleder hos NRK og TV Norge, Elin Tvedt, bidra sammen med andre foredragsholdere.

– Hva lærer deltakerne?

– De lærer masse, ler Møller – men alt dreier seg om å få budskapet tydelig frem på en engasjerende måte. Dette inkluderer å definere målet med presentasjonen, analysere publikummet ditt og ha en struktur som skaper framdrift.

Også kroppsspråk og stemmebruk brukes for å styrke budskapet ditt og kommunisere på en overbevisende måte. På programmet står også hvordan kommunisere effektivt i kriser og bruk av ny teknologi i formidling.

– Nytt av året er at vi også ser nærmere på bruken av kunstig intelligens som Chat GPT og Midjourney, sier utviklingssjef Arne Møller, som gleder seg til å møte årets deltakere på sommerskolen.